Sorgh
Terug naar het overzicht

AhinoamSorgh opent deuren in Schalkhaar

19 mei 2021

AhinoamSorgh opent deuren in Schalkhaar

Artikel Reformatorisch Dagblad april 2021
Mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag vinden niet zo snel een passende woonplek. Goed  nieuws: Sorgh.nl opent voor hen en hun familie een nieuwe instelling in Schalkhaar. „Kleinschalige maatwerkbegeleiding vanuit  een reformatorische  identiteit.”

Sorgh.nl levert al vijf jaar personeel aan met name reformatorische zorginstellingen. De organisatie heeft echter ook eigen cliënten. In een gezinshuis in Lunteren, bijvoorbeeld. De behoefte aan extra plekken voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag vormde voor directeur Richard Prins aanleiding om op zoek te gaan naar een geschikte locatie. „We zochten een modern maar sfeervol pand met veel ruimtes, in een plaats buiten de Biblebelt. Dit om niet te concurreren met andere reformatorische zorgaanbieders. We wilden juist aanvullend zijn, de druk op de wachtlijsten verminderen en een kleinschalige voorziening met extra veel aandacht voor cliënten en hun ouders oprichten.”

De zoektocht eindigde bij het voormalige gemeentehuis in Schalkhaar. Een prachtig en ruim pand. De trouwzaal en raadszaal werden verbouwd tot gezamenlijke ruimtes voor ontmoeting en activiteiten: de Duif en de Raaf; de kantoren waren in het verleden al eens omgebouwd tot zit-/slaapkamer. Rond het gebouw ligt een grote tuin met daarachter een bosachtig terrein met wandelpaden. Het dorp met zijn supermarkt is op loopafstand.

Veiligheid, geborgenheid en zorg

De naam van de nieuwe woonvoorziening werd AhinoamSorgh. „Het betekent: Broeders der Liefde”, legt Richard uit. „Dat past goed bij onze missie. We willen veiligheid, geborgenheid en deskundige zorg bieden. Onze kernwoorden zijn professionaliteit, identiteit en inlevingsvermogen. Om met het eerste te beginnen: het team bestaat uit flexibele Sorghprofessionals die ervaring hebben opgedaan in diverse werkvelden en diverse medewerkers die ervaringsdeskundig zijn. Bij identiteit gaat het om onze christelijke levensovertuiging om God lief te hebben boven alles en onze naasten als onszelf. Dat is de hele dag in alles zichtbaar. Zo bidden en danken wij bij het eten, lezen wij uit de Bijbel en luisteren we naar psalmen en gezangen. De avondsluiting vindt plaats in groepsverband, maar we kunnen die ook individueel vormgeven als iemand dat wil. Op zondag gaan we in Deventer naar de kerk. Iedereen die zich hierin kan vinden, is welkom, we sluiten niemand uit.”

Inlevingsvermogen

Bij ”inlevingsvermogen” denkt Richard aan luisteren, meebewegen en vooral ruimte geven aan de cliënt en diens netwerk. „We gaan samen met hen kijken wat hetbeste antwoord op de hulpvraag is. Is rust of prikkelarm noodzakelijk, dan bieden wij individuele begeleiding. Bij het maken van de juiste keuzes is goed contact met vader, moeder of ander familielid echt een must. Wie kent de cliënt immers beter dan zij?! Wij maken ruimte om hun een plek in het behandelplan te geven. En als ze willen langskomen, dan kan dat zonder afspraak. Valt het bezoek onder etenstijd, dan eten ze gewoon een hapje mee.”


Terug naar overzicht

Zorgpersoneel inhuren?

Wij ontzorgen uw zorginstelling en geven uw cliënten professionele nabijheid. Extra handen of specialistische kennis nodig? 

zorgprofessionals inhuren
Thuis in zorg met heel ons hart!